top of page
coins-job-word.jpg

Rusta och Matcha

Målet med ’Rusta och Matcha’, förkortat ROM, är att erbjuda skräddarsytt och intensivt stöd till jobbsökande. Detta program hjälper dig att hitta rätt väg till ett nytt arbete eller en lämplig utbildning.

Rusta och matcha, levereras av en mängd aktörer i samarbete med Arbetsförmedlingen. Du som söker arbete får möjlighet att välja vilken av dessa leverantörer du vill arbeta med för att nå dina karriärmål.

På Karriärsteget är vi engagerade i att öppna dörrar och vi har lång tids erfarenhet.Vi är experter på att identifiera de steg som krävs för att du ska lyckas på arbetsmarknaden, vare sig det är att börja en ny karriär eller att återvända till arbetslivet.

Vi ser fram emot att du väljer oss som din leverantör för Rusta och matcha!

Vi gör det enkelt 

Välj oss som leverantör för din Rusta och matcha-behov

Med lång erfarenhet och framgångsrik historik stöttar vi dig i att hitta jobb eller utbildning som passar dig. Vårt mål är din tillfredsställelse och tillväxt. Med expertis inom arbetsmarknaden och branscher ger vi dig verktygen för att lyckas hos en passande arbetsgivare. Från förbättrade chanser till provanställning har vi, genom Arbetsförmedlingens initiativ, förmedlat tusentals hållbara anställningar!

 • TikTok
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram
Image by Tim Mossholder

Kan jag ta del av tjänsten Rusta och Matcha?

Arbetsförmedlingen avgör om du är en del av målgruppen för Rusta och matcha. Denna tjänst riktar sig till dig som behöver extra stöd för att hitta jobb eller utbildning.

Om du väljer Karriärsteget som din leverantör, kommer vi att skräddarsy programmet och aktiviteterna för att passa just dina behov och önskemål. Normalt deltar du i Rusta och matcha i sex månader, men vid behov kan tjänsten utökas till totalt ett års deltagande.

Så går det till 

Du rustas ...

Hos oss får du individuellt anpassat stöd och motivation på din resa mot en ny karriär. Vi tilldelar dig en personlig coach som arbetar med dig för att identifiera dina styrkor och färdigheter, samtidigt som vi fokuserar på områden där du kan utvecklas för att snabbt hitta ett arbete eller påbörja en utbildning.

Tillsammans sätter ni upp ett mål och en handlingsplan för att effektivt nå dit!

Vi erbjuder bland annat stöd inom:

 • Tekniker för framgångsrika jobbintervjuer

 • Hjälp med att interagera med arbetsgivare

 • Utformning av professionella ansökningsdokument såsom CV och personliga brev

 • Studie- och yrkesvägledning

 • Motiverande samtal och coachning

 • Grundläggande IT- och datorkunskap

 • Organisering av studiebesök och nätverksbyggande

 • Analyser och insikter om arbetsmarknaden

Och matchas!

Vårt team är specialiserade på att skapa karriärmöjligheter och jobb genom att etablera kontakter med arbetsgivare. Vi stödjer och lär dig också att bredda ditt professionella nätverk.

Våra jobbmatchare känner till dina styrkor och är väl medvetna om var lediga jobb finns, inklusive de som inte annonseras ut. Detta gör att vi kan erbjuda personliga introduktioner för dig hos lämpliga arbetsgivare inom vårt nätverk och kontinuerligt matcha rätt kompetens med rätt arbetsplats.

Om du behöver eller är intresserad av vidareutbildning innan du når ditt drömjobb, tillhandahåller vi studievägledning och hjälper dig att hitta en utbildning som passar dina ambitioner och behov.

Valiga frågor
 • Hur ansöker man till Rusta och Matcha?
  För att ansöka kontaktar du Arbetsförmedlingen, som gör en bedömning av om du ska anvisas till programmet Rusta och Matcha. Om Arbetsförmedlingen anser att du är berättigad till tjänsten, får du själv välja vilken leverantör du vill gå hos.
 • Vad är Rusta och Matcha?
  Rusta och Matcha är en arbetsmarknadsåtgärd skapad av Arbetsförmedlingen för att stödja dem som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Den riktar sig till både långtidsarbetslösa och nykomlingar på arbetsmarknaden, med målet att leda till antingen ett jobb eller den rätta utbildningen. Denna tjänst, även känd som ROM2 (Rusta Och Matcha 2), är en del av Arbetsförmedlingens reform och ersätter tidigare program som Kundval Rusta och Matcha (KROM) samt Stöd och Matchning (STOM). Den har lanserats över hela landet under 2020 och 2021. Enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) har du rätt att välja leverantör för ROM2. Vi på Karriärsteget hoppas att du väljer oss!
 • Vem kan ta del av tjänsten?
  Rusta och Matcha riktar sig till dig som har varit inskriven på Arbetsförmedlingen under en längre tid. För att kunna ta del av Rusta och Matcha måste du uppfylla vissa krav och det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du har rätt att delta i Rusta och Matcha-programmet.
 • Hur länge pågår Rusta och Matcha?
  Standardperioden för deltagande i Rusta och Matcha är sex månader. Om du hittar ett jobb eller en lämplig utbildning tidigare, är det utmärkt, men vi kommer fortfarande att följa upp för att säkerställa att du hittat rätt. Om du inte hittar arbete efter det första halvåret, kan programmet förlängas med ytterligare sex månader.
 • Jag är ny i Sverige. Kan jag läsa SFI samtidigt?
  Absolut! Att lära sig svenska är viktigt för att komma in på arbetsmarknaden, och vi ser till att du har möjlighet att studera svenska samtidigt.
 • Varför ska jag välja Karriärsteget?
  Vårt huvudargument är vår långa erfarenhet och passion för det vi gör. Vi har en bred kunskap om arbetsmarknaden och ett ständigt växande nätverk av arbetsgivare. Våra matchare vet var jobben finns, även de oannonserade.
 • Hur vet jag om en leverantör är bra?
  Kolla på antalet framgångsrika rekryteringar och matchningar som leverantören har åstadkommit, lyssna till feedback från tidigare eller nuvarande deltagare, eller prata direkt med leverantören. Arbetsförmedlingen har även ett betygssystem för att utvärdera och kvalitetssäkra leverantörers resultat. På Karriärsteget är vi öppna med vår metod och betyg. Kontakta oss gärna för referenser och svar på frågor.
 • Jag är inte nöjd med min nuvarande leverantör. Kan jag byta?
  Ja, du har rätt att byta leverantör om du inte är nöjd. Viktigt är att du har en leverantör som möter dina behov. Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen om du vill byta.
 • Hur skiljer sig Rusta och Matcha från Stöd och Matchning?
  Rusta och Matcha fokuserar mer på matchning och har ett starkare mål- och resultatinriktat upplägg. Vi leverantörer får större delen av vår ersättning först efter en framgångsrik matchning, vilket innebär högre krav på att anpassa programmet och aktiviteterna efter dina specifika behov som arbetssökande.
 • Vad hjälper karriärsteget till med?
  Som deltagare hos oss i Rusta och Matcha får du tillgång till: - Kartläggning av din kunskap och erfarenhet. - Stöd i att skapa professionella CV och personliga brev. - Hjälp med att etablera arbetsgivarkontakter. - En personlig handledare som stöttar dig genom hela processen. - Motiverande samtal och intervjuövningar. - Insikter inom olika branscher, yrken och arbetsmarknaden. - Studie- och yrkesvägledning. - Inspirerande seminarier och workshops. - Rekryteringsträffar med arbetsgivare. - Stöd på ditt eget språk med våra flerspråkiga medarbetare.
 • Hur väljer jag Karriärsteget?
  Berätta för din handläggare att du vill anmäla dig till Rusta och Matcha hos Karriärsteget eller uppge vårt KA-nummer 10073898. Du kan även använda Arbetsförmedlingens sökfunktion på deras hemsida.
bottom of page